Ahad, Julai 02, 2017

6 Syawal…

serius bersawang blog ni..lama sgt x di hapdet nye kome oii..maklum ler,tengah cuti2 cenggini ni memang manfaatkan masa lapang dengan tidur..#mokciksukatidoo hahaha x semenggah prangai..Alhamdulillah,sekejap sangat rasanya puasa,dah masuk syawal..tup2 dah masuk 9 syawal dah pun...haa ni,aku ade benda nak share,so jemput lerr baca bebelan hati aku dalam entry blog aku kali ni ..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
Dia datang berkunjung ke rumahku bersama keluarganya dengan 2 tujuan.ziarah raya dan juga berbincang dalam menetapkan tarikh pernikahan & perkahwinan kami.eh silap,3 tujuan sebenarnya..selain sebab ziarah raya dan perbincangan tentang status diri kami,dia juga ada tujuan lain iaitu nak merasa “chicken deep” hasil air tanganku yang selama ni dicanang-canang sekitar unisel (kalau kat unisel,bukan aku sorang je,Miza si adiiik manis sorang tu pun in charge skali bab2 dalam menghasilkan Chicken deep ni)...maka tugas aku pada hari itu adalah menguruskan persiapan dan proses pemerapan ayam untuk menghasilkan “chicken deep” yang special dan dengan penuh kasih sayang.gittew kata ko…

So,macam biasalah kan,tiap perempuan kalau nak berjumpa dengan bakal mertua ni comfirm mula lah tak betah duduk dek kerana cuak,nebess,dan yang sewaktu dengannya..juga tidak ketinggalan disertai dengan rasa nak terkucil,sakit perut dan tak boleh nak duduk diam walau sekejap.ok,tu antara simptom2 nya la yang aku rasa hari tu..jangan ditanya macam mana aku bereaksi sebab aku dah memang rasa blank bila dorang semua dah sampai dan dah duduk kt ruang tamu tu haa..dah x boleh nak fikir apa yang aku patut buat utk melayan tetamu,nak buat ape lepas dah salam ibu dia,nak letak air panas yang dah bancuh tu kat dulang yang mana 1,(sbb ada 2 dulang kat meja makan time tu..dah ler dia sorang je yg ade kt meja tu tengah makan..gila x nebess mokcik ni haa)..

Boleh aku simpulkan punya hebatnya penangan chicken deep tu dia makan sampai x perasan orang tua kami dah pun berbincang sesama mereka tentang perihal anak masing2..hahaha sabaa jela kan..dia sendiri x sedar bila masa ayah dia dok bincang sbb dia tengah makan sambil borak dengan abang aku kt meja makan tempat segala makanan kami letakkan kt situ.dan punya la gigih aku nak curi dengar,siap menyorok kat balik dinding menghala ke dapur tp x jelas sangat pun..hampaaaa…*x senonoh sgt rasanya time tu perangai hahaha..lepas dari tu aku pun cuba la kuatkan semangat nak duduk kat ruang tamu sbb dah x tahan panas dok menyorok kat balik dinding dari awal dorang semua datang..aku menyelit duduk kat sebelah mak sambil melayan ragam si cilik anak buah dia yang comeyyy angat…geram betul tengok dia sengih2 sampai x Nampak mata,terangkat2 hidung siap Nampak gigi lagi tu..senyum2 manja,gelak2 sopan..bila kita acah nak ambik dia terus menyorok..haihh geram sgt tengok pipi dia..

Penghujung kunjungan keluarga dia,ayah dia simpulkan segala isi perbincangan ,bila waktu yang sesuai untuk langsungkan majlis..tapi aku dapat lihat riak wajahnya Nampak terkejut dan pasrah..Alhamdulillah kunjungan kali ini aku mula dapat sesuaikan diri dan mula selesa untuk berinteraksi dengan orang tuanya..boleh tahan jugak ayah dia bab2 melawak & mengusik ni..naik segan aku dibuatnya..huhuu…

Alhamdulillah,perbincangan antara kami berdua berlanjutan selepas dia dan keluarganya balik,hingga keesokan harinya..bincang punya bincang,akhirnya dapat juga tarikh yang betul2 sesuai dan dah siap di lock terus tarikh tu..Alhamdulillah..semoga Allah mudahkan urusan seterusnya..bila? haa hat tu dah nak dekat majlisnya,baru aku umumkan..tak surprise la kalau tau awal2 kan..hehe..doakan aku dapat habiskan study yang berbaki lagi 2 semester ni,..bercinta betull rasanya nak habiskan study..*sebetulnya dah x sabaa nak kawen..mmg x semenggah sangat ler perangai kau,mar  >_<..

......

apa pun,dikesempatan ini,aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua yang sudi menyinggah walau sebelah kaki je kat blog aku yang x seberapa ni..hehehe..terima kasih sebab sudi jadi tetamu di blogku yang kusam lagi sunyi ni...mohon maaf andai segala perkataan dalam post2 terdahulu ada yang menyinggung hati korang time baca..*dah la diri ni x femes,citer x best,perkataan pun x semenggah hahaha aduiiyai..semoga Syawal korang dimanfaatkan dengan aktiviti yang berfaedah,jaga kesihatan dan sila jangan melantak segala makanan sampai nak pecah perut tu bila pi memane open house..>_<...

Ramadhan 2017



Ramadhan dan bertandang sebagai tetamu dan telah pun pergi meninggalkan kita..terasa sekejap sangat...selama tempoh sebulan berpuasa ni aku rasa ada perubahan positif la pada diri aku..apa dia?...haa,aku dah boleh minum susu segar! ..seriously aku sendiri macam tak percaya mulanya..teringat lagi sejak doktor sahkan keadaan tulang aku,maka bermacam-macam lah idea dan cara yang orang sekeliling aku kongsikan macam mana nak kuatkan tulang lah,minuman apa yang elok untuk tulang,makanan apa yang bagus utk tulang,and so on..dan salah satu daripadanya adalah “minum susu”..serius weh,tekak aku memang tak boleh nak terima segala air2 yang ada kandungan susu asli melainkan kalau susu tu ada campuran perisa coklat @ kopi,haa yang tu kira ok la aku boleh telan tapi sikit2 jela..

                Aku still ingat lagi,lepas 2 hari aku cuti utk buat check up & MRI scan,esoknya nak balik ke kolej tu memang mak abah dah belikan aku siap2 susu Anlene tu utk bekalan aku sepanjang aku di kolej even mak Nampak dah aku buat muka loya bila sebut pasal susu ..sampai 1 masa tu aku sengaja buat2 lupa nak bawak susu tu,..dan lama2 terus x minum..*punya la x semenggah perangai time tu..x sedar diri tu sakit tapi still degil lagi hahaha…

By the way,tu semua kenangan 4 tahun lepas..dan tahun ni??..haa jangan x tau,sekarang aku dah boleh minum susu segar dengan rileks dan muka yang riaknya hahahah…sepanjang cuti semester yang baru mula awal bulan puasa aritu,sampai la habis ramadhan, hampir hari2 aku minum susu segar..segalanya bermula sebab abah..Mak dengan style mak jemahnya dok cerita kat aku yang dia ada baca tentang kebaikan jus carrot susu untuk orang yang sakit strok.so mak pun dengan arahan sebagai ratu di dalam rumah telah menggunakan kuasa veto untuk bagi abah minum jus carrot susu tiap hari ..makanya,bila aku dah balik bercuti ni,aku pun terjebak sama join venture sekali hahaha..tak sangka pulak carrot susu tu sedap weh…menyesal tak nak minum sebelum ni hahaha..Alhamdulillah,setakat ni tekak aku boleh lagi terima susu tu..tapi kena pelbagaikan la rasa dia sebab kalau minum susu gitu je aku takut muntah balik..so aku selang-selikan ikut hari..mula2 carrot susu,time sahur aku bancuh susu tu dengan milo @ nescafe..so aku tak la cepat muak kan..

                Jenama susu pulak,setakat ni abah Cuma beli susu HL..kalau ada pergi ke mall kat Bandar ke,baru la kitorang beli susu jenama Good Day..seriously,susu Good Day tu rasa dia lg segar dan sedap..bila buat air carrot susu tu kan,rasa dia lg lemak..since kt pekan taman perumahan aku kebanyakannya xde jual jenama Good Day,so kitorang gunakan HL jela setakat ni..

Ekceli aku rasa ni 1 perubahan positif la pada aku..yg mana klu di fikirkan sebelum ni mcm tak mungkin la aku boleh terima utk minum susu tu..haa sekarang tengok?..x ke kau rasa mcm nak buat sujud syukur sebab aku dah boleh minum susu dengan rileks nye?..hahaha..tapi bila fikir semula,susu ni penting sebenarnya utk badan..lebih2 lagi ibu mengandung..haa meh sini aku kasi share kebaikan atau khasiat susu ni pada badan manusia..

Fakta Penting :
1.  Lemak susu tak menyebabkan kita jadi gemuk.sebaliknya,amalan diae pemakanan yang tak seimbang tu la yang menyebabkan pengumpulan lemak dan mendorong untuk kearah kegemukan.

2.       Sebelum tidur,minum segelas susu panas-dapat melonggarkan otot-otot tegang & dapat menenangkan saraf,dapat beri peluang untuk kita mendapatkan rehat dan tidur yang lena..(*pada siapa yang hadapi insomnia tu mungkin korang boleh try,kot-kot la dapat lelap mata tu.)

3.       Tak kira susu segar @ susu tepung,ia mengandungi kandungan vitamin & kalsium yang baik untuk pertumbuhan tulang dan penyembuhan luka,vitamin untuk sel darah,tenaga untuk buat aktiviti2 seharian,dan juga boleh buat kulit jadi lebih cerah berseri.

4.       Elok untuk wanita yang mengalami PMS..

5.       Digalakkan minum 1-3 gelas sehari.

Sabtu, Disember 03, 2016

"TUNDUKKAN PANDANGANMU."

Seorang suami mengadukan apa yang dirasakannya kepada seorang Syeikh. Dia berkata:
1. Ketika aku mengagumi calon isteriku, sewaktu itu seolah-olah dalam pandanganku, Allah tidak menciptakan perempuan yang lebih cantik darinya di dunia ini.
2. Ketika aku sudah meminangnya, aku melihat ramai perempuan seperti dia.
3. Ketika aku sudah menikahinya, aku lihat ramai perempuan yang jauh lebih cantik dari dirinya.
4. Ketika sudah berlalu beberapa tahun pernikahan, aku melihat seluruh perempuan lebih manis dari isteriku.
Syeikh berkata, "Apakah kamu mahu aku beritahu yang lebih dahsyat daripada itu dan lebih pahit?"
Suami menjawab,"Ya, mahu."
Syeikh: "Sekalipun kamu mengahwini seluruh perempuan yang ada di dunia ini, pasti anjing yang berkeliaran di jalanan itu juga akan nampak lebih cantik di matamu jika dibandingkan dengan mereka semua."
Si suami tersentak, dan bertanya, "Kenapa tuan Syeikh berkata demikian?"
Syeikh: "Kerana masalahnya bukan terletak pada isterimu. Tetapi masalahnya adalah bila manusia diberi hati yang tamak, pandangan yang menyeleweng, dan kosong dari rasa malu kepada Allah, tidak akan ada yang bisa memenuhi pandangan matanya kecuali tanah kuburan."
Rasulullah bersabda:
"Andaikan anak Adam itu memiliki lembah penuh berisi emas pasti ia akan menginginkan lembah kedua, dan tidak akan ada yang bisa memenuhi mulutnya kecuali tanah. Dan Allah akan menerima taubat siapa yang mahu bertaubat".
Jadi, masalah yang kamu hadapi sebenarnya adalah kamu tidak menundukkan pandanganmu dari apa yang diharamkan Allah.
Sekarang, apakah kamu menginginkan sesuatu yang akan mengembalikan kecantikan isterimu seperti pertama kali kamu mengenalnya? Ketika ia menjadi wanita tercantik di dunia?"
Suami itu menjawab: "Ya, tentu sekali."
Syeikh: "TUNDUKKAN PANDANGANMU."

LIKU-LIKU PERTUNANGAN.



Fasa Pertunangan ialah fasa dimana ujian cabaran dugaan bakal pengantin perlu hadapi sehinggalah detik ijab kabul lafaz nikah oleh wali dan bakal suami.
Dari permulaan cabaran mencari tarikh pernikahan, faktor kewangan, kengkangan masa, persiapan majlis, gangguan emosi, tekanan daripada pihak-pihak yang bercanggah pendapat, hadirnya bekas kekasih, kejujuran, kesetiaan, keimanan, kesabaran diuji satu persatu oleh bakal pengantin.
Air mata fasa pertunangan adalah perkara biasa. Mengadulah kepadaNya. Mintalah ketenangan, kekuatan, jalan penyelesaian, kelancaran dan keyakinan untuk pernikahan ini.
Berjuanglah untuk jodoh ini. Kerana lelaki itu yang berjuang untuk membahagiakan, berkorban macam perkara untuk sampai ke gerbang perkahwinan demi menemani sang isteri sehingga akhir hayat.
Berjuang dan selebihnya tawakal kepada Allah SWT. Betulkan niat pernikahan ini, janji Allah SWT itu pasti. Semua urusan diperlancarkan dan akan dipermudahkan sehingga lafaz ijab dan kabul.

**credit pic from #AinulZehraaCollection

JODOH itu.......?



terbaca satu kisah yang menceritakan tentang bagaimana pertemuan dengan belahan jiwanya sejak dari zaman persekolahan menengah..maksud aku,kebanyakan orang tak pernah tahu macam mana cara dia bertemu dengan jodohnya..ada yang dulu waktu sekolah selalu bergaduh mulut..asal berjumpa je mesti nak bercakar..tapi alih2 bila masing2 dah besar,bila terjumpa sesama sendiri,ehh terus jatuh hati pandang pertama..same like dalam cerita tu,dia x pernah sangka budak perempuan kelas sebelah yang selalu menyapu sampah tu la yang jadi isteri dia..see?..takde siapa yang dapat sangka jodoh dia tu siapa....

pada aku jodoh tu adalah takdir Allah...jodoh tu satu suprise...sebabnya,kita tak tahu dengan siapa kita akan berpasangan suatu hari nanti.sentiasa tertanya-tanya siapa orangnya..dan kadang-kadang kita fikir bila kita dah bercinta,orang tu la jodoh kita sampai mati..tapi sebenarnya salah apa yang kita fikir tu..sama sekali salah..kadang-kadang Allah pertemukan kita dengan seseorang tu sebagai pasangan kita hanya untuk sementara waktu..cuba kita renung,berapa ramai wanita yang kehilangan pasangan mereka pada usia yang muda?..berkahwin hanya setahun dan tiba-tiba kita dapat tahu suaminya meninggal dunia?..ada yang berkahwin baru beberapa minggu tiba-tiba dikejutkan dengan berita kemalangan yang meragut nyawa insan tersayang...apa yang aku nak tekankan kat sini,tak semestinya kita dah berkahwin,pasangan kita itu lah jodoh kita sampai mati..kadang2 ada yang baru berkahwin tak sampai setahun,kehilangan suaminya akibat bercerai hidup ataupun mati,dan selepas hampir setahun hatinya terbuka untuk menerima insan lain sebagai suaminya yang sah...

dan kadang-kadang manusia tu diberikan ujian dari segi kehilangan orang yang tersayang..Ujian Allah itu bukan tanda Allah nak melihat hambanya itu sama ada mampu bersabar atau tak,kerana Allah itu maha Mengetahui segalanya.ujian Allah berikan itu adalah kerana nak menzahirkan (menampakkan) apa yang telah Allah takdirkan.umpamanya siapa hambaNya yang sabar,siapa yang tidak..siapa hambaNya yang beriman,siapa yang tidak....takdir Allah tak pernah salah.kerana Allah maha Mengetahui apa yang terbaik utk hambaNya..Allah dah tetapkan rezeki,jodoh,hidup dan mati seorang manusia tu sejak dari sebelum lahir lagi..

Khamis, November 17, 2016

REDHA SEORANG PENDIDIK.


aku pernah dengar tentang betapa pentingnya kita beradab dengan guru.dan ianya termasuklah juga menjaga hatinya agar tidak terasa hati dengan pelajarnya..jika seorang guru tu terasa hati atau tidak redha akan ilmunya itu,kau jumpalah dengan berapa banyak wali Allah sekalipun,sia2 melainkan kau meminta maaf dan redha seorang guru itu...aku tak ingat kat mana aku dengar perumpamaan ni,tapi aku nak highlight kan kat dalam post ni,betapa pentingnya nilai redha seorang guru tu dalam hidup kita.guru @ pendidik ni adalah ibu bapa kedua kita bila kita di sekolah/kat mana2 pun tempat belajar..jadi adab terhadap ibu bapa tu pun sepatutnya kita perlu aplikasikan terhadap pendidik/guru kita..

Teringat masa zaman diploma,ada seorang ustaz ni mengajar aku subjek Ulum Quran.Ustaz tau aku jenis yang lambat untuk tangkap apa yang diajarkan..yelah,pada aku yang tak ada asas agama yang kuat sebelum masuk kolej tu,memang susah untuk aku kejar..nak pulak la subjek tu kena banyak mengingat.tapi ustaz x pernah pinggirkan aku,sabar betul dia explain dan terangkan satu persatu..bila aku jadi bahan usikan dalam kelas,ustaz jugak la yang jadi back up aku..cara dia persis seorang ayah yang sabar melayan anaknya..buatkan aku percaya untuk luahkan masalah dan minta nasihat padanya..tutur kata dan senyumannya yang macam ayah2,buatkan hati yang ada masalah pun jadi lapang..sampai la aku konvo dan tamat belajar,dia tak lupa aku sebagai salah sorang student dia..budak cengeng la katakan..

tapi tu semua kenangan zaman diploma..bila dah beralih ke zaman degree ni,aku jumpa seorang pendidik yang ada karakter yang samaaa macam ustaz tu..tutur kata dia bukan kosong,tapi penuh dengan hikmah.baik dan tak pernah tinggi suara pada student..tapi sampailah satu ketika,ada pelajar yang ambil kesempatan atas kelembutan dan kebaikan dia.separuh gila dia cari dan contact pelajar tu,pelajar ni semata-mata untuk minta pelajar tu hantar assigment sebab markah x boleh keluar selagi markah tugasan x lengkap.lagi bertambah stress bila pelajar2 yang dididik jawab paper final dengan jawapan yang merepek ibaratnya seperti dia tak pernah mengajar langsung sepanjang 1 sem.

Naik sem selepasnya,Lecture ni mula menukar rentaknya dalam mengajar.dan juga lebih serius.aku tahu,kata beliau,rasa terkilan sebab pelajar jawab paper subjeknya seperti dia tidak pernah mengajar langsung.jawapan yang merepek.sampai jatuh sakit dan beliau menanda kertas soalan tu di hospital..kami semua la puncanya..sungguh,waktu aku dengar luahannya dalam kelas pertama semester baru tu,aku sedar ianya berpunca dari kami,pelajar-pelajarnya..rasa bersalah sangat dalam hati ni..nak rapat macam sem lepas pun rasa macam awkward..bila dalam kelasnya aku mula pasif,sebab aku rasa kerdil dan x layak sangat nak mengadap dengannya selepas apa yang berlaku sem lalu..

Betullah kata orang,hati mak ayah ni boleh perasan kalau ada yang tak kena pada anaknya.sama lah seperti guru-guru..dan,yup! aku juga seorang guru sebelum sambung belajar,jadi aku tau perasaan tu...Lecture tu rupanya lama dah perasan rupanya..katanya aku semakin jauh dengannya,tak seperti sem lalu.maka bermulalah sesi meluah rasa hati..bukan bercinta ea,..cuma aku rasa lebih dekat dan selesa untuk luahkan apa yang aku rasa tak kena mcm sem lepas..dan Alhamdulillah semuanya dah dijernihkan semula..rasa lapang je hati ni..bukan nak kata lecture tu tak redha dgn apa yang jadi sebelum ni sebab dia banyak kali kaitkan kami dengan pelajar kohort lain..tapi aku rasa ia lebih kepada luahan hatinya je,bukan sebab masih marah lagi ,,,

Maka benarlah,dalam Kitab Tuhfatul Murid ada tekankan betapa pentingnya adab terhadap guru..menerangkan dari sekecil-kecil adab sehinggalah ke sebesar-besar nya adab terhadap guru tu sendiri..

Khamis, Oktober 13, 2016

Rohani Juga Perlukan Makanan..

...
Keimanan diri kita yg sebenar akan dapat kita lihat bila waktu kita bersendirian..jangan pernah putus zikir dalam hati.ajar hati untuk terus lafazkan zikir walau x dizahirkan dgn mulut..
...
Perkara misteri @ mistik tu Kat mana2 pun kita x dapat lari..even Kat sekeliling kita pun ade je yang bersama kita,cuma kita ke x nampak sebab hijab yang menutup mata kita..
...
Apa pun, Alhamdulillah dapat ilmu baru hari ni..jangan ingatkan duduk2 saja gitu semuanya melalaikan..terima kasih sebab ajarkan aku sesuatu yg baru untuk aku belajar dan amalkan..
...
(Rabu , 12/10/16)