Rabu, November 07, 2012

 
 

Pernah suatu hari Rasulullah SAW pulang dari perjalanan jihad fisabilillah. Beliau pulang diiringi para sahabat. Di depan pintu gerbang kota Madinah nampak Aisyah r.a sudah menunggu dengan penuh kerinduan. Rasa rindu kepada Rasulullah SAW sudah sangat terasa. Akhirnya Rasulullah SAW tiba juga ditengah kota Madinah. Aisyah r.a dengan sukacita menyambut kedatangan suami tercinta. Tiba Rasulullah SAW dirumah dan beristirahat melepas lelah. Aisyah dibelakang rumah sibuk membuat minuman untuk Sang suami. Lalu minuman itupun diberikan kepada Rasulullah SAW. Baginda meminumnya dengan perlahan hingga hampir menghabiskan minuman tersebut.tiba tiba Aisyah berkata “ Ya Rasulullah biasanya engkau memberikan sebagian minuman kepadaku tapi kenapa pada hari ini
tidak kau berikan gelas itu?”. Rasulullah SAW diam dan hendak melanjutkan meminum habis air digelas itu. Dan Aisyah bertanya lagi, Ya Rasulullah biasanya engkau memberikan sebahagian minumanmu kepadaku tapi kenapa pada hari ini tidak kau berikan gelas itu?”Akhirnya Rasulullah SAW memberikan sebagian air yang tersisa di gelas itu lalu Aisyah r.a meminum air itu dan ia berasa terkejut lalu terus memuntahkan air itu.Ternyata air itu terasa masin bukan manis. Aisyah baru tersedar bahwa minuman yang ia buat dicampur dengan garam bukan gula. Kemudian Aisyah r.a terus meminta maaf kepada Rasulullah.

Itulah sebahagian dari banyaknya kemuliaan akhlak Rasulullah SAW.Baginda memahami kesalahan yang dilakukan oleh isterinya, tetapi tidak memarahinya atau menasihatinya dengan kasar,apatah lagi memukul.. Rasulullah SAW memberi kita teladan bahawa akhlak yang mulia mampu kita mulai dari persekitaran  terdekat dengan kita.Terdapat sebuah hadits menyebutkan, “ Lelaki yang paling baik diantara kalian adalah yang paling baik akhlaknya kepada isterinya”. Semoga kita diberi taufik untuk mencontohi akhlak Rasulullah SAW.
 (kisahislami.com)

Tiada ulasan: